Zbor

U predvečerje 18. siječnja 1912., na prvom katu Pučke škole Vrbovec bilo je tijesno. Mnogi su se okupili. Sazivač Ante Kolarić otvara sjednicu pozdravom i govori: „Velika je moć pjesme. Ona podaje hrabrost plašljivom, tješi nevoljnog, blaži rane ubogom i progonjenom“

Iste je večeri osnovano Pjevačko društvo Petar Zrinjski s trinaest muških članova. Za predsjednika društva odabran je velečasni Stjepan Pavunić, za tajnika Ante Kolarić dok je zborovođa bio Ferdo Čanić. Tadašnja svrha pjevačkog društva bila je gojiti svjetovnu i crkvenu pjesmu  i kroz nju oplemenjivati i kulturno podizati narod. Hrvatko pjevačko društvo Petar Zrinjski bilo je aktivno do 2. Svjetskog rata kada prestaje sa svim aktivnostima. Ipak, nakon kraja rata, mnogima je smetlo hrvatsko ime i ime horvatskog muža Petra Zrinskog te je društvu zabranjen rad pod tim imenom. Tek je 1969. godine društvu vraćeno staro ime zahvaljujući upornim Vrbovčanima. Samo godinu dana kasnije društvo je brojalo 58 aktivnih i 60 počasnih članova koji su pohađali dvije probe tjedno.

Od 1912. godine izmijenilo se 13 zborovođa. Velik utjecaj imao je Franjo Simić, zborovođa od 1994. do 2011. godine pod čijom je palicom mještoviti pjevački zbor sudjelovao na brojnim inozemnim natjecanjima te smotrama unutar i van države. Repertoar zbora zahvaćao je gotovo sva stilska razdoblja, folklornu i klasičnu glazbu na nekoliko jezika.

Zborom od 2011. godine dirigira Mirela Mihajlović a repertoar sada zahvaća i popularnu glazbu te je broj članova porastao na 40ak članova.

Dora Špehar

Komentari su onemogućeni